21 Eylül 2014 Pazar

Sonbahar Bitki Dikimi İçin Neden Mükemmel Bir Zamandır?




Sonbaharla geliveren kısalan günler ve serinleyen havalar bahçenize yeni bitkiler dikmek için en iyi şartları sağlıyor.



Yazın güneşi uzaklaşmaya, günler kısalmaya başladığında bizim düşüncelerimiz de yazın çok vakit geçirdiğimiz bahçelerimizden uzaklaşmaya başlar. Fakat Sonbaharın bahçelerinize yeni bitkiler dikmek için en iyi zaman olduğunu biliyor musunuz?


Sonbahar'ın ılık havasında yeni dikilmiş bitkiler ilkbahara kadar kendini toparlamak için muazzam bir zaman bulur.







Bir Peyzaj mimarı olarak bir çok tasarım yaptım. Binlerce bitki diktim ayrıca bir o kadarının da yerleştirilmesine nezaret ettim. Sonbaharın yaklaşmasıyla takvimim bitki dikim günleriyle dolup taşar olur çünkü insanlar bu fırsatı kış gelmeden değerlendirmek istiyorlar. Bu değerli zaman aralığını kaçırmak istemiyorlar.








Sonbaharın bu kadar popüler bir dikim sezonu oluşu size ilginç geliyor olabilir ama bununla ilgili bir çok neden sayabilirim size.


Sonbahar neden en iyi sezon? En iyisi şöyle bir göz atalım:


Sonbahar dikimi bitkilere köklerin büyümesi için zaman verir.


Soğuk iklimlerde, bitkiler erken sonbaharda dikilir. Bu onlara sert soğuk kış günleri gelmeden köklerini büyütme imkanı verir. Daha ılıman bölgelerde sonbaharda dikilen bitkiler yazın sıcak günlerine kadar köklerin büyümesi için daha uzun zamana sahiptir -Sonbahar, kış, ilkbahar- köklerin güçlenmesi için muazzam bir dönemdir.


Neden bitkilerin kök büyümesi için uzun bir zamana ihtiyacı vardır?


İyi bir kök sistemi bitkiler için önemlidir. Çünkü bitki bunu sağlayamazsa toprak üstü büyümesini asla randımanlı gerçekleştiremez. Yeni dikilen bitkilerin toprak üstünde pek büyüme yaptığını göremezsiniz. Çünkü bitki öncelikli olarak enerjisini köklerini toparlamak ve büyütmek için kullanır. Yeteri kadar köklenme yapmadan toprak üstü büyümesine yönelmezler.


Daha çok kök=daha çok gövde büyümesi. Sıcaklık aşırılıklarına daha iyi dayanım ve daha iyi su emilimi yapabilmesi demektir.








Sonbaharda ekim bitkilerin 'nakil stresi' etkilerini azaltır.


Bahçeciliğin temel bilgilerinden biri; fidanlıktan aldığın bitkiyi, yeni yerinde saksısından çıkartıp dikim çukuruna diktiğin vakit bitki dikim stresine girecektir. Nakil stresinin çoğunu bitkinin bir ortamdan başka bir ortama taşınması neden olur.


Sonbaharda ılık bir havada aşırı sıcak ve soğuk etkisi yokken yapılan bir dikim sıcaklık kaynaklı oluşabilecek nakil stresinin daha şiddetli olabileceği bir durumu ortadan kaldırır.




Sonbaharda dikilen bitkiler, bitkilerin yerini benimsemesine ve ilkbahara kendilerini hazırlamasına vesile olur.


Bitkilerin birçok aktivitesi yeraltında gerçekleşir. Sonbaharda yapılan dikim sayesinde baharda bitkiler kök büyümesini gerçekleştirmiş olacak bu sayede bu bitkiler daha hızlı gelişecek ve baharda daha bol tomurcuk verecektir. 


*Yüksek bölgelerde ve kışın uzun geçtiği coğrafyalarda bu dikimleri geç yaz veya en geç eylül sonunda yapmış olmakta fayda vardır. 

2 yorum: