29 Ekim 2013 Salı

Yükseltilmiş Bitki Tarhlarının Faydaları


Eğer kırsalda/banliyölerde yaşıyorsanız ve bahçe yapmak için geniş bir alanınız varsa, size adamakıllı bir tavsiye, yükseltilmiş sebze yatakları yapın. Çünkü uygulaması, bakımı kolay, özellikle bahçenizdeki alan kısıtlıysa bunu öneriyorum. Aynı zamanda eğer bahçecilikte yeniyseniz veya bahçenize vereceğiniz zamanınız kısıtlıysa.


Bu makale de yükseltilmiş yatakların faydalarından bahsedeceğim ve umuyorum bahçecilikte yeni ve hevesli olanları cesaretlendirebilirim. Aşağıdaki resimde tipik bir yükseltimiş bitki yatağı görüyorsunuz.




Neden daha kolay?      

  • Toprak gevşektir. Genelde nizami bahçelerde toprak, yataktaki toprağa göre daha sıkı ve sıkışıktır bu yüzden bahçeyi çapalama ve kazma işlemler oldukça zordur, fakat yükseltilmiş yataklar içine kompost karışımını dökersiniz. Bu da tohum ekiminizi oldukça kolaylaştırır.
  • Ergonomiktir. Tipik bir yükseltilmiş yatak ortalama 45-50 cm civarıdır bu sayede yatak üzerinde çalışırken kenarına tabureye oturduğunuz gibi oturabilirsiniz bu saye de bel/arka ağrılarına neden olmazsınız.
  • Daha az yabani ot türer. Bazı insanlar yabani otların bahçesinde türemesini sever, fakat bu eğer çok boş vaktiniz yoksa büyük bir probleme sebebiyet verebilir. Neyse ki, kendi kompost karışımınızı ( %80 kompost, %20 toprak) kullandığınızda, nizami bahçenizdeki gibi bir yabani ot problemiyle karşılaşmazsınız. 
  • Daha az böcek zararlısı. Yükseltilmiş yataklarınıza elbet böcekler uğrayacaktır, fakat  yatağın altına kemirgenlerin geçişini engellemek için telden bir ağ çekebilirsiniz.

                                                         Neden daha iyi?

  • Daha uzun yetiştirme sezonları.  Toprak, yastığınızdaki komposttan daha az koyudur ve zeminden yükseltilmiş yatak daha çabuk ısınır( koyu renk güneş ışınlarını daha çok çeker). Bu da size sebze yetiştirmek için daha çok zaman olarak geri döner.
  • Düzgün olmayan yüzelerde çalışmak. Eğer bahçenizde bir eğim varsa, bahçenizi oraya yapmanız zor olabilir çünkü tohumlarınız ve bitkileriniz yağmurlar ve sulama şeklinizle sürüklenecektir. Oraya yükseltilmiş bir yastık koymadıkça oradan verim beklemek zaman kaybıdır. Eğime uygulanacak yatağın bir yüzünü diğerinden daha uzun yaparsanız düz bir yüzey elde edebilirsiniz.
  • Daha iyi drenaj. Eğer bahçeniz, çok yağmur yağan bir yerdeyse toprak suya doygun halde olacaktır ve bu da kök çürümesi, mantar hastalıklarına sebebiyet verir. Fakat yükseltilmiş yataklarda su çok çabuk ve kolayca drene olur. 
  • Daha iyi hasat. Yükseltilmiş bir yatakta, birbirine daha yakın olarak sebzelerinizi ekebilirsiniz çünkü gevşek olan toprakta kökler daha derinlere rahatlıkla inebilir. Bütün bu şartları bir araya getirince; daha uzun yetiştirme süresi ve daha iyi drenaj, alanınızın her metrekaresinde nizami bir bahçeye göre daha fazla hasat aldığınızı göreceksiniz.

4 yorum:

  1. Bir de Organik Yarasa Gübresi kullanılırsa sonuç mükemmel olur..
    Cahit Ateş

    YanıtlaSil
  2. Belli bir kullanım süresi sonunda yükseltilmiş yataktaki toprak da sıkışacak ve yenilemezseniz verimi düşecektir. Zorunlu haller dışında(bahsetmiş olduğunuz yeryüzü şekli durumu gibi) çok gerekmedikçe toprağı yerinde yeniden üreterek kullanmak daha az enerji kaybına sebep olur. Ama toprak kontamine olmuşsa, bel sorunu varsa, eğimli arazide setleme yapma durumu sözkonusu ise o zaman durum değişir. Yükseltilmiş yatağın da bir kaynaktan illa beslenmesi, üzerinin mutlaka malçlanması gerekir.

    YanıtlaSil
  3. fotodaki raised bed tanalithli firinlanmis ahsapdan yapilmis,gibi gozukuyor,yapilabilecek en buyuk yanlislardan,eger icindekileri yemeyi dusunuyorsaniz

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bubu23ant fırınlanmış ahasaptan yapmanin yanlış oldugunu yazmışsınız sizce en uygun malzeme nedir teşekkür ederim

    YanıtlaSil